Gyógymasszázs

A Gyógymasszázs lényegéről röviden:

A gyógymasszőr a beteg orvosával együttműködve dolgozik, ezért tudnia kell orvosi leleteket olvasni, megérteni és kérni a beteget, hogy hozza magával és mutassa fel azokat. Jelentős fontossággal bírnak ezek az orvosi leletek, melyek még pontosabbá tehetik a diagnózist és a kezelést.
A terapeuta az izmok felépítése és állaga alapján kezeli a beteget. Amikor egy beteget vizsgálunk meg, találunk a testén nyomásra érzékeny pontokat. (Kivétel akkor van, ha valakinél ezek a testrészek sérülés vagy zúzódás miatt érzékenyek.) Ezeket az érzékeny pontokat nevezzük trigger pontoknak, a vázizom, izomszövetek egy feszes kötegében észlelhető csomócskák, amelyek rendkívül érzékenyek és jellegzetes kisugárzó fájdalmat hoznak létre. Ezek a pontok azért keletkeznek, mert valamilyen megerőltetett, vagy túlterhelt ismétlődő mozgást végeztünk. A trigger pontokról akkor mondható el, hogy oldódnak, ha a hozzájuk tartozó csomócskát lágyabbnak érezzük és megszűnik a belőle kisugárzó fájdalom. Az izomról, faszciáról akkor mondhatjuk el, hogy oldódik feszessége, ha a terápiás művelet alatt elernyed, ellazul, megnyúlik az izomszövet. Ez a nyújtás kismértékben észlelhető, nehéz leírni, de a beteg fájdalma csökken, ezáltal a terapeuta tudja, hogy a kezelés menete hatásos.

Tehát a gyógymasszőr teljes egészében megvizsgálja betegét: megvizsgálja a panaszt okozó testtájakat, illetve az orvosi leletek alapján megtervezi a komplex kezelési menetet. A gyógymasszázs élettani hatásai az emberi testet érő mechanikai ingerek közvetlen és közvetett úton befolyásolják a szövetek működését.
Hatásuk elsősorban helyi, közvetlenül befolyásolják a vénás- és nyirokkeringést, valamint közvetetten hatnak az artériás keringésre és izomtónusra. Közvetlen hatások a vénás és nyirokkeringés befolyásolása. A bőr külső felszínén alkalmazott kompressziós ingerek növelik az izom kontrakcióját, és ezen keresztül a szöveti nyomást is. Ezzel az izmok között futó vénákban a vénás nyomást emeli, ami a keringés fokozódásához vezet (pumpa effektus). A váltakozó erősségű kompresszió a nyirokkeringés gyorsulását segíti, az intersticiális folyadék térfogatának csökkenését, a pangásos vizenyő felszívódását fokozza. Ilyenkor a bőrfelszín kipirul, a feszes, letapadt és görcsös izomtónus felszabadul a nyomás, fájdalom alól, ennek hatására ellazul a beteg, és fájdalma csökken, végül megszűnik.
A végtagokban lévő pangásos vizesedés (ödémásodás) érzékelhetően csökken, ezáltal megkönnyebbülnek a végtagok, a nyirokáramlás felszabadul és intenzív méregtelenítő folyamat indul meg a szervezetben. Ezzel a bőr és bőr alatti kötőszövet, harántcsíkolt izmok oxigén és tápanyagellátását javítja. Nagy szerepe van a tejsav elszállításában, különösen a gyulladásos mozgásszervi betegségeknél. Hatására lényegesen bonyolultabb folyamatok mennek végbe szervezetünkben, miközben a méregtelenítő és kiválasztó szervrendszerre is jótékonyan hat. Növeli a csontokban és ízületekben a tápanyag ellátottságot, az idegrendszerre (lymbikus lebenyre) nyugtatólag hat a kezelés. Javítja a motorikus idegi összeköttetést a szervezetben, amelynek hatására a beteg mozgása könnyebbé és lazábbá válik, ugyanakkor stabilabbá is.

A masszázs fájdalomcsillapító hatású. A masszírozás során a központi idegrendszerben, az agytörzsben (a hipofízis elülső és középső lebenyében) fájdalomcsillapító anyagok szabadulnak fel (pl. ópiumszerű peptidek, endorfinok), melyek hatására a páciens eredeti fájdalma megszűnik, csillapodik. Rendszeres gyógymasszázs kezeléssel megszüntethetőek, csökkenthetőek a mozgásszervi fájdalmak és panaszok.

Mátyás Szilárd
Telefon: 06-30-246-9532
Email cím: matyas.77szilard@gmail.com

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.